GLIKEMIJSKI INDEKS (Gi)
Glikemijski indeks označava stupanj sposobnosti određenog ugljikohidrata da probavom poveća razinu glukoze u krvi.
Znanstvenici su za osnovu uspoređivanja uzeli čistu glukozu, kojem su proizvoljno dodjelili indeks 100, a zatim su prema određenoj formuli, vodeći se vrijednostima postignute glikemije, izračunali indekse svih ostalih ugljikohidrata.
Tako su napravili Tablicu glikemijskih indeksa.
Ova tablica je postala zgodni i praktični pokazatelj djelovanja svakog ugljikohidrata na tijelo, kao i pomoć pri procjenjivanju njihove zdravstvene korisnosti ili štetnosti.
Prema vrijednostima glikemijskih indeksa, znanstvenici su sve ugljikohidrate podjelili u dvije grupe - na «dobre» i «loše» po ljudsko zdravlje.
“LOŠI” ugljikohidrati | Gi |
“DOBRI” ugljikohidrati | Gi |
1. Kukuruzni sirup | 115 | 1. Cjelovite žitarice (pšenica, raž, ječam) | 50 |
2. Maltoza (pivo) | 110 | 2. Cjelovita riža | 50 |
3. Glukozni sirup | 100 | 3. Grašak | 50 |
4. Kukuruz | 95 | 4. Zobene pahuljice | 40 |
5. Krumpir | 95 | 5. Cjelovita tjestenina (kuhana al’ dente) | 40 |
6. Med | 90 | 6. Raženi kruh | 40 |
7. Bijela riža | 90 | 7. Mliječni proizvodi | 35 |
8. Bijelo brašno | 90 | 8. Voćni sladoled umjetno slađen | 35 |
9. Suho voće | 70 | 9. Svježe voće (osim banana) | 30 |
10. Banane | 70 | 10. Voćna marmelada (umjetno slađena) | 30 |
11. Bijela tjestenina | 60 | 11. Crna čokolada (>70% kakao) | 25 |
12. Fruktoza (voćni šećer) | 20 | ||
13. Soja | 20 | ||
14. Zeleno povrće, šampinjoni, rajčica | <15 | ||
15. Limun i grejpfrut | 10 |