GLIKEMIJSKI INDEKS (Gi)

Glikemijski indeks označava stupanj sposobnosti određenog ugljikohidrata da probavom poveća razinu glukoze u krvi.
Znanstvenici su za osnovu uspoređivanja uzeli čistu glukozu, kojem su proizvoljno dodjelili indeks 100, a zatim su prema određenoj formuli, vodeći se vrijednostima postignute glikemije, izračunali indekse svih ostalih ugljikohidrata.
Tako su napravili Tablicu glikemijskih indeksa.
Ova tablica je postala zgodni i praktični pokazatelj djelovanja svakog ugljikohidrata na tijelo, kao i pomoć pri procjenjivanju njihove zdravstvene korisnosti ili štetnosti.
Prema vrijednostima glikemijskih indeksa, znanstvenici su sve ugljikohidrate podjelili u dvije grupe - na «dobre» i «loše» po ljudsko zdravlje.

“LOŠI” ugljikohidrati Gi
 
“DOBRI” ugljikohidrati Gi
  1. Kukuruzni sirup 115   1. Cjelovite žitarice (pšenica, raž, ječam) 50
  2. Maltoza (pivo) 110   2. Cjelovita riža 50
  3. Glukozni sirup 100   3. Grašak 50
  4. Kukuruz 95   4. Zobene pahuljice 40
  5. Krumpir 95   5. Cjelovita tjestenina (kuhana al’ dente) 40
  6. Med 90   6. Raženi kruh 40
  7. Bijela riža 90   7. Mliječni proizvodi 35
  8. Bijelo brašno 90   8. Voćni sladoled umjetno slađen 35
  9. Suho voće 70   9. Svježe voće (osim banana) 30
10. Banane 70 10. Voćna marmelada (umjetno slađena) 30
11. Bijela tjestenina 60 11. Crna čokolada (>70% kakao) 25
       12. Fruktoza (voćni šećer) 20
    13. Soja 20
    14. Zeleno povrće, šampinjoni, rajčica <15
    15. Limun i grejpfrut 10