Pročitajte novu knjigu dr.Škoro "Tajna Bulimije"
Za žrtve prehrambenih
poremećaja
kojima se čini da su bezizlazno zaglavljene u nedokučivoj stupici prejedanja, dr.Tatjana Škoro napisala je knjigu koja objašnjava tajanstvene uzroke nastanka bulimije, kao i razloge koji ovaj poremećaj mogu održavati godinama.
Naručite knjigu !
*plaćanje pouzećem poštom ili uplatom na naš žiro račun.
- Tanjina blagdanska torta
- Tanjina torta od čokolade
- Dijetna torta od oraha
- Dijetne čokoladne kocke
- Dijetna voćna torta
Tanjina blagdanska torta
Sastojci za tijesto:
- 70 g bio-margarina (bez trans-masnih kiselina)
- 4 jaja + 3 bjelanjka (preostala od kreme)
- 1 velika žlica tekućeg natrena
- 3 velike žlice fruktoze u prahu
- 200 g + 2 žlice (za kalup) samljevenih oraha
- 4 velike žlice integralnog ječmenog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 velike žlice prženih pšeničnih klica
- 3 velike žlice sojinog vrhnja
- 1 žličica nes-kave rastopljene u 2 dl toplog sojinog mlijeka za ovlaživanje tijesta
Sastojci za kremu:
- 3 žutanjka, 1 jaje
- 3 velike žlice fruktoze u prahu
- 1 žlica tekućeg natrena
- 2 dl (jedna čaša) sojinog vrhnja
- 2 velike žlice ruma za kolače
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 vrhom pune velike žlice integralnog ječmenog brašna
- 4 vrhom pune velike žlice samljevenih oraha
- 100 g dijetne čokolade
- 125 g bio-margarina (bez trans-masnih kiselina)
- 5 dl istučenog biljnog vrhnja (bez šećera)
Priprema tijesta:
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Kalup za tortu obložite namašćenim papirom za pečenje.
Mikserom izmiješajte 7 bjelanjaka sa 2 žlice fruktoze u čvrsti snijeg.
U drugoj zdjeli kremasto umutite margarin, primiješajte tekući natren i jednu žlicu fruktoze, te žutanjke jedan za drugim.
U sasvim glatku masu umiješajte samljevene orahe, rum,vrhnje, kokos, ječmeno brašno i prašak za pecivo.
Na kraju pažljivo dodajte snijeg od bjelanjaka.
Pecite 20-25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Priprema kreme:
Mikserom dobro izmiješajte 3 žutanjka i 1 jaje.
Dodajte sve sastojke osim čokolade, margarina i tučenog vrhnja.
Smjesu kuhajte na pari, dodajte izlomljenu čokoladu i neprekidno dalje miješajte dok se ne počne zgušnjavati.
Ohladite kremu do sobne temperature.
U kremu zatim dodajte izrađeni margarin i dobro izmiješajte mikserom.
Na kraju dodajte istučeno vrhnje (ostavite malo za ukrašavanje torte).
Gotovu kremu hladite u hladioniku dok ne očvrsne.
Biskvit prerežite na tri dijela.
Listove obilno navlažite kavom i slijepite kremom.
Kad se torta ohladi u hladnjaku namažite je sa svih strana preostalom kremom i ukrasite tučenim vrhnjem.
Tanjina torta od čokolade
Za tijesto:
- 7 jaja
- 1 velika žlica tekućeg natrena
- 3,5 velike žlice fruktoze u prahu
- 125 g bio-margarina
- 200 g samljevenih oraha
- 100 g prženih pšeničnih klica
- 150 g crne čokolade (85% kakao praha)
- 2 velike žlice gorkog kakao praha
- 2 velike žlice integralnog ječmenog brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema tijesta:
Istucite snijeg od 7 bjelanjaka i 2 žlice fruktoze.
Margarin, natren, 1,5 žlicu fruktoze i 7 žutanjka mikserom pjenasto umutite.
Dodajte orahe, omekšanu čokoladu i kakao.
Ječmeno brašno izmiješajte s praškom za pecivo i umiješajte u masu.
Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u kalup za tortu obložen namašćenim papirom za pečenje.
Pecite oko 45 minuta na 175 °C.
Ohlađeno tijesto izdubite žlicom tako da ostane dno i «zid» 1-2 cm široki. Izdubljenu masu rukama namrvite u posebnoj zdjeli.
Sastojci za nadjev:
- 500 ml istučenog biljnog vrhnja (bez šećera) + 200 ml za ukrašavanje – zaslađenog s 4,5 velike žlice fruktoze u prahu
- 150 g naribane dijetne čokolade
- 3-4 žlice ruma za kolače
- 50 g naribane crne čokolade za ukrašavanje
Izmrvljeno tijesto izmiješajte sa tučenim vrhnjem, rumom, sladilom i naribanom čokoladom.
Tom masom napunite izdubljenu tortu. Odozgo zagladite kremu u kupolasti oblik, premažite preostalim šlagom i pospite naribanom crnom čokoladom.
Tortu dobro ohladite.
Dijetna torta od oraha
Sastojci za tijesto:
- 8 jaja
- 3 velike žlice fruktoze u prahu
- 1 velika žlica tekućeg natrena
- 150 g samljevenih oraha
- 5 velikih žlica integralnog ječmenog brašna
- 1 žlica ruma za kolače
- sojino mlijeko za navlaživanje
Sastojci za kremu:
- 300 g samljevenih oraha
- 2 dl sojinog mlijeka
- 50 g bio-margarina
- 3 velike žlice fruktoze u prahu
- nekoliko polovica oraha za ukras
Priprema tijesta:
Istucite snijeg od 8 bjelanjaka i 2 žlice fruktoze.
U drugoj zdjeli pjenasto izmiješajte 8 žutanjaka sa preostalim sladilima, dodajte orahe, ječmeno brašno i rum.
Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pecite pola sata na 180°C u limu za tortu, koji ste obložili namašćenim papirom za pečenje.
Ohlađenu tortu prerežite na dva dijela.
Priprema kreme:
Za kremu prokuhajte sojino mlijeko. U vrelo mlijeko dodajte samljevene orahe i fruktozu. Kuhajte na slaboj vatri dok se ne zgusne. U mlaku kremu dodajte umućeni margarin. Provjerite da li vam je krema dovoljno slatka.
Ohlađeno tijesto navlažite sojinim mlijekom.
Kremom premažite donju polovicu tijesta, a preostalom kremom premažite tortu izvana.
Ukrasite polovicama oraha.
Tortu dobro rashladite.
U svečanim prilikama (blagdani, rođendan) možete pojesti jedan komad torte.
Dijetne čokoladne kocke
Sastojci:
- 7 jaja
- 5 velikih žlica fruktoze u prahu
- 1 žlica tekućeg natrena
- 200 g crne čokolade (s najmanje 72% kakao praha)
- 22 vrhom pune velike žlice samljevenih prženih lješnjaka
- jedna vrećica praška za pecivo
- aroma ruma (koncentrat) – 5 kapi
- 5 velikih žlica dijetnog džema od ribizli
- 250 ml biljnog vrhnja za šlag (bez šećera)
- 1 žličica soka od limuna,
- malo soli
Priprema tijesta:
Mikserom istući čvrst snijeg od 7 bjelanjaka i 2 velike žlice fruktoze, uz dodatak limunovog soka i malo soli da snijeg bude čvrst.
U drugoj zdjeli pjenasto istući 7 žutanjaka sa jednom žlicom fruktoze i jednom žlicom natrena. Dodati omekšanu čokoladu (omekšajte je u mikrovalnoj ili običnoj pećnici na niskoj temperaturi).
Tome dodati 20 vrhom punih žlica samljevenih lješnjaka pomiješanih s praškom za pecivo i sve izmiješati .
Na kraju u smjesu pažljivo umiješati snijeg od bjelanjaka.
Lim srednje veličine obložiti namašćenim papirom za pečenje.
Smjesu uliti u lim i peći 15- 20 minuta (ovisno o veličini lima i debljini tijesta) na 180°C.
Vruće tijesto izbodite vilicom, a zatim premažite džemom koji najprije malo razrijedite s dvije žlice vrele vode.
Priprema premaza:
U dubokoj zdjeli istucite biljno vrhnje u čvrsti šlag, uz dodatak 2 žlice fruktoze. U dobiveni šlag umiješajte preostale 2 žlice lješnjaka.
Šlagom pokrijte ohlađeno tijesto i stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi.
Kolač podijelite na 20 kocki.
Već od desetog dana Programa možete povremeno (2-3 puta tjedno) pojesti 3 kocke kolača kao zamjenu za jedan obrok, na primjer iz večeru, ili 1-2 kocke kao međuobrok, na primjer uz kavu ili čaj.
Dijetna voćna torta
Sastojci za tijesto:
- 200 g dijetne čokolade (sa fruktozom)
- 3 jaja
- 50 g bio-margarina
- 3 vrhom pune velike žlice fruktoze u prahu
- 150 g samljevenih oraha
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 velike žlice ruma za kolače
Sastojci za nadjev:
- 12 listića želatine
- 500 g zrelih jagoda (ili malina, može i smrznuto ali najprije odmrznuti)
- 3 velike žlice fruktoze u prahu
- 200 g svježeg kravljeg sira
- 5 dl tučenog biljnog vrhnja (bez šećera) - zaslađenog fruktozom po ukusu.
- 125 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
Priprema tijesta:
Zagrijte pećnicu na 150 °C.
Otopite na niskoj temperaturi 100 g čokolade i margarin.
Odvojite bjelanjke od žutanjaka.
Mikserom dobro izmiješajte žutanjke sa fruktozom. Primiješajte otopljeni margarin i čokoladu, zatim rum, orahe, prašak za pecivo, te na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka
Ulijte u kalup za tortu promjera 24 cm, obložen namašćenim papirom za pečenje.
Pecite 45 minuta na 150 °C.
Ohladite tijesto.
Priprema nadjeva:
U malo hladne vode namočite 6 listića želatine.
Mikserom smrvite oprane i očišćene jagode u glatku kašu sa 3 žlice fruktoze i dobro ocijeđenim sirom.
Želatinu ocijedite, otopite u malo zagrijanog slatkog vrhnja i primiješajte jagodama.
Dodajte istučeno vrhnje.
Ulijte u kalup na ohlađeno tijesto i stavite na jedan sat u hladionik.
Namočite preostalu želatinu u hladnoj vodi, ocijedite i otopite u zagrijanom narančinom soku. Nalijte preko nadjeva od sira i jagoda. Vratite u hladionik da se stvrdne.
Otopite na pari preostalu čokoladu i ulijte u veliki lim, da bude u tankom sloju.
Nožem odvojite tortu od stijenke kalupa i oprezno premjestite na pladanj.
Stvrdnutu čokoladu sastružite lopaticom i ukrasite tortu.