Pročitajte novu knjigu dr.Škoro "Tajna Bulimije"

Za narudžbu knjige kliknite ovdje! Za žrtve prehrambenih poremećaja
kojima se čini da su bezizlazno zaglavljene u nedokučivoj stupici prejedanja, dr.Tatjana Škoro napisala je knjigu koja objašnjava tajanstvene uzroke nastanka bulimije, kao i razloge koji ovaj poremećaj mogu održavati godinama.
Naručite knjigu !
*plaćanje pouzećem poštom ili uplatom na naš žiro račun.

Tanjini svakodnevni kolači

 

Brzi dijetni kolač

Nazad na vrh

Dijetne čokoladne kocke

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 3 velike žlice fruktoze u prahu
  • 1 velika žlica tekućeg natrena
  • 1 čaša (od jogurta - 200 ml. ) integralnog ječmenog brašna
  • 1 čaša samljevenog suncokreta
  • 2 čaše samljevenih prženih badema (plus 1/2 čaše za posipanje)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 čaše suncokretovog ulja
  • 2 naribane (oguljene) jabuke srednje veličine
  • 1 čaša sojinog mlijeka
  • naribana korica jednog limuna
  •  1 žličica arome limuna (koncentrat)
  • 5 žlica dijetnog džema od marelice za premazivanje

Priprema:
Mikserom istući jaja sa obje vrste sladila, zatim postupno dodavati ostale sastojke (osim džema) po redoslijedu nabrajanja i sve dobro izmiješati.
Dobivenu masu izliti u lim srednje veličine (obložen namašćenim papirom za pečenje).
Peći oko 20 minuta na 180°C .
Još vruć kolač namazati dijetnim džemom i posuti samljevenim bademima.
Kolač podijelite na 20 kocki.
Od 15-og dana prehrane po Programu, možete, kad poželite nešto slatko, pojesti 2 kocke kolača dnevno.
Preostale kolače smrznite (po dvije kocke). Odmrznut ćete ih na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici.

 

Dijetni vafli

Nazad na vrh

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 1 dl sojinog vrhnja
  • 2 dl gazirane mineralne vode
  • 2 velike žlice ruma za kolače
  • 4 žlice fruktoze u prahu
  • 10 vrhom punih velikih žlica samljevenih oraha
  • 5 vrhom punih velikih žlica integralnog ječmenog brašna
  • 100 g kokosovog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • naribana kora jednog većeg limuna

Priprema:
Pjenasto izmiksati jaja, dodati im vrhnje, mineralnu vodu, rum i fruktozu.
U drugoj zdjeli dobro izmiješati sve suhe sastojke: orahe, kokosovo i ječmeno brašno, prašak za pecivo i koru limuna.
Stalno miješajući uliti tekuću smjesu u suhu.
Praviti vafle stavljajući po jednu veliku žlicu smjese u aparat za pečenje vafla.
Ukoliko nemate aparat za vafle možete smjesu u hrpicama staviti na lim pokriven pekarskim papirom i peći na 180°C desetak minuta.

Možete povremeno pojesti 3 vafla dnevno kao večeru, na primjer uz kavu ili čaj.

Ostale zamrznite u odvojenim vrećicama (po 3 komada).

 

Dijetni kolač s jabukama

Nazad na vrh

Sastojci za tijesto:

  • 3 jaja
  • 3 velike žlice fruktoze u prahu
  • 1 velika žlica tekućeg natrena
  • 200 ml ( 1 čaša od jogurta) sojinog mlijeka (bez šećera)
  • ½ čaše ulja
  • 200 g samljevenih oraha
  • 100 g samljevenih sjemenki suncokreta
  • 1 prašak za pecivo
  • naribana kora jednog limuna

Sastojci za nadjev:

  • 1,5 kg naribanih oguljenih jabuka
  • 2 velike žlice fruktoze u prahu
  • jedna žličica cimeta (po želji)

Za nadjev pirjati naribane jabuke s fruktozom na laganoj vatri dok ne omekšaju.

Priprema tijesta:
Mikserom istući 3 jaja s obje vrste sladila, dodati sojino mlijeko, ulje, zatim orahe, suncokret i prašak za pecivo. Dodati koru od limuna i sve dobro izmiješati.
Lim za pečenje obložiti namašćenim pekarskim papirom.
U lim staviti polovicu tijesta i upola ispeći (oko 10 minuta na 200 °C - da se tek malo stvrdne).
Izvaditi iz pećnice, staviti nadjev od jabuka, prekriti ostatkom tijesta i vratiti u pećnicu. Smanjiti temperaturu na 180 °C i ispeći do kraja (oko 30 minuta).
Vruć kolač posuti fruktozom u prahu.
Kada se ohladi, izrezati ga na 20 kocki.

Dozvoljeno je povremeno pojesti 3 kocke kolača kao obrok – večeru, uz kavu ili čaj.

 

Dijetni kolač od kokosa

Nazad na vrh

Ovo je recept za duplu količinu, jer se kolač može smrznuti i po potrebi odmrzavati.
Potrebne su vam 3 plastične zdjele (od kojih jedna što veća )

Prva zdjela – snijeg od bjelanjaka:
Istući mikserom 10 bjelanjaka s malo soli u čvrsti snijeg. Tome dodati 3 velike žlice fruktoze u prahu.

Druga zdjela – tekući sastojci:

  • 10 žutanjaka
  • 1 žličicu tekućeg natrena
  • 5 dl sojinog vrhnja
  • 2 velike žlice ruma (ili druge arome po želji)

Nakon što ste istukli snijeg od bjelanjaka, mikserom nastavite u drugoj zdjeli tući žutanjke dok ne pobijele i dodajte im ostale tekuće sastojke. Dobro izmiješajte.

Treća zdjela (najveća ) – suhi sastojci:

  • 12 velikih vrhom punih žlica samljevenih oraha
  • 12 velikih vrhom punih žlica samljevenih prženih lješnjaka
  • 100 g kokos brašna
  • 6 velikih žlica integralnog ječmenog brašna
  • 2 velike žlice gorkog kakao praha
  • 2 vrećice praška za pecivo
  • 5 velikih žlica fruktoze

Sve ove suhe sastojke dobro izmiješajte kuhačom

Kada su sve tri zdjele ovako pripremljene, tekuće sastojke ulijte u suhe i dobro izmiješajte, a zatim umiješajte i snijeg od bjelanjaka.

Tijesto sipajte u veliki četvrtasti lim (veličine pećnice) obložen namašćenim pekarskim papirom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Pecite 20-30 minuta.

Ispečeno vruće tijesto izbockajte vilicom i odmah prelijte s 500 ml sojinog mlijeka (sobne temperature).

Kad se kolač ohladi prelijte ga čokoladnom glazurom.
Čokoladna glazura:
Rastopiti (na pari ili u mikrovalnoj pećnici) 200 g dijetne čokolade sa lješnjakom i 100 g bio-margarina. Dodajte 3 žlice sojinog mlijeka, sve dobro izmiješajte i vruće prelijte preko kolača.

Kolač izrežite na 42 kocke (7 x 6 redova )
Tri kocke kolača mogu biti zamjena za obrok, a jedna do dvije kocke mogu biti međuobrok kada poželite pojesti nešto slatko.

 

Dijetne palačinke

Nazad na vrh

Sastojci za tijesto:

  • 3 jaja
  • 1 žličica fruktoze u prahu
  • 250 ml sojinog vrhnja (jedno pakiranje)
  • 100 ml sojinog mlijeka
  • 5 velikih vrhom punih žlica samljevenih prženih lješnjaka
  • 3 velike žlice integralnog ječmenog brašna
  • 1 ravna žličica praška za pecivo
  • aroma vanilije
  • naribana korica većeg limuna

Priprema:
Najprije kuhačom izmiješajte suhe sastojke (lješnjak, fruktozu, ječmeno brašno i prašak za pecivo )
U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte tekuće sastojke (jaja, sojino vrhnje I mlijeko ).
Tekuće sastojke sipajte u suhe i sve dobro izmiješajte.
Manju teflon tavu namažite maslacem i ispecite deblje palačinke (da ih lakše okrećete).

Nadjev može biti (po želji ):
1. dijetni džem - 1 žličica na svaku palačinku
2. tučeno biljno vrhnje zaslađeno fruktozom (po želji dodati malo gorkog kakao praha )
3. rastopljena dijetna čokolada
4. nemasni svježi sir, zaslađen fruktozom, uz aromu (koncentrat) po želji

Povremeno možete pojesti 3 palačinke dnevno, kao doručak ili večeru, uz čaj ili kavu.