Pročitajte novu knjigu dr.Škoro "Tajna Bulimije"

Za narudžbu knjige kliknite ovdje! Za žrtve prehrambenih poremećaja
kojima se čini da su bezizlazno zaglavljene u nedokučivoj stupici prejedanja, dr.Tatjana Škoro napisala je knjigu koja objašnjava tajanstvene uzroke nastanka bulimije, kao i razloge koji ovaj poremećaj mogu održavati godinama.
Naručite knjigu !
*plaćanje pouzećem poštom ili uplatom na naš žiro račun.

Tanjina krušna jela

Tanjin kruh od suncokreta

Nazad na vrh


Sastojci:

  • 3 jaja
  • 8 vrhom punih velikih žlica samljevenih sjemenki suncokreta (koristiti mlin za orahe)
  • 1 veliku žlicu lanenog sjemena (zdrobljenog)
  • 1 vel. žlicu sezam sjemena
  • 3 velike žlice kokos brašna
  • ½ čaše sojinog vrhnja
  • 1 vrećicu praška za pecivo

Zagrijte pećnicu na 180°C. Manji uski lim (12 x 26 cm) obložite namašćenim papirom za pečenje.
Mikserom izmiješajte bjelanjke u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi izmiješajte žumanjke sa sojinim vrhnjem, a zatim dodajte sve ostale sastojke.
Smjesi od žumanjaka pažljivo primiješajte snijeg od bjelanjaka.
Ulijte smjesu u lim i odozgo pospite s malo lanenog sjemena i nekoliko sjemenki suncokreta.
Pecite dok kruh ne dobije zlatno žutu koricu (15 -20 minuta).
Dobit ćete 400 g kruha koji ukupno sadrži samo 20 g ugljikohidrata.
Ohlađeni kruh podijelite na 4 dijela od kojih će svaki imati po 5 g ugljikohidrata.
Dozvoljeno je pojesti jedan komad kruha za doručak ili večeru. Ostatak možete smrznuti.
Od ovog kruha možete napraviti sendvič po želji ( s šunkom, jajima ili sirom, uz kiseli krastavac ili svježu papriku).
Uz sendvič popijte čaj ili kavu.


Tanjine tortilje sa Parmezanom

Nazad na vrh


Sastojci:

  • 3 mjerice sojinog proteina u prahu
  • 1 čaša kiselog vrhnja (20% masnoće)
  • 1 čaša sojinog mlijeka (200 ml.)
  • 1 velika žlica sjemena lana
  • 1 velika žlica sjemena sezama
  • 4 velike vrhom pune žlice ribanog sira Parmezana
  • 1 velika žlica suncokretova ulja

Priprema:
Mikserom ili pjenjačom dobro istući jaja, zatim postupno dodavati ostale sastojke i sve dobro izmiješati. Velikom žlicom zagrabiti tijesto i stavljati u zagrijanu teflon tavu. Tijesto odozgo malo pritisnuti žlicom da se oblikuju okrugle tortilje veličine dlana i ispeći sa obje strane da postanu zlatno smeđe i hruskave.
Od ukupne količine dobit ćete oko 30 tortilja.
Ove tortilje imaju vrlo malu količinu ugljikohidrata ( ukupna masa ima oko 10 g ugljikohidrata).
Sastojci od kojih su izrađene ove tortilje su izuzetno važni i zdravi za ljudsko tijelo.
Sir Parmezan sadržava najviše kalcija od sve druge hrane.
Sjemenke lana obiluju Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite krvne žile od ateroskleroze. Proizvodi od soje sadrže najkvalitetnije biljne bjelančevine za izgradnju i obnovu stanica u tijelu. .
Nekoliko tortilja, (najbolje uz neku salatu ), mogu sačinjavati kompletan obrok.
Ispečene tortilje mogu u hladnjaku stajati par dana, a mogu se i zamrznuti i po potrebi vaditi i zagrijati u mikrovalnoj ili običnoj pećnici.


Tanjine palačinke

Nazad na vrh

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 4 velike žlice integralnog ječmenog brašna
  • ½ čaše kiselog vrhnja (20% masnoće)
  • ½ čaše sojinog mlijeka (100 ml.)
  • 1 velika žlica sjemena lana (zdrobljenog)
  • 2 velike žlice samljevenog suncokreta
  • 1 čajna žličica suncokretova ulja

Priprema:
Mikserom ili pjenjačom dobro istući jaja, zatim postupno dodavati ostale sastojke i sve dobro izmiješati. U manjoj teflon tavi na uobičajen način ispeći 6 debljih palačinki.
Ove palačinke možete koristiti kao ZAMJENU ZA KRUH uz obroke ( najviše dvije uz jedan obrok).
Ako u smjesu dodate sladilo u prahu (količina po ukusu), dobit ćete slatke palačinke.
3 palačinke - sa SLANIM (mliječni namaz, šunka, jaje, krastavac i sl.), ili SLATKIM (dijetni džem, šlag sa umjetnim sladilom ) nadjevom, mogu sačinjavati jedan kompletan obrok.
Dozvoljeno je u toku jednog dana pojesti svih 6 palačinki.
Ispečene palačinke mogu u hladnjaku stajati par dana, a mogu se i zamrznuti i po potrebi vaditi i zagrijati u mikrovalnoj ili običnoj pećnici.